Položky označené "Skladem" expedujeme:
- objednáno do 10:00 ve stejný den
- objednáno po 10:00 následující den

2016: rok Formule E

S novým rokem 2017 bychom se chtěli ohlédnout za uplynulými dvanácti měsíci a podívat se na klíčové události roku 2016. Tento článek ale nebude sezónním přehledem, jelikož se jedná o přehled Formule E za 2016, což znamená, že bude obsahovat události jak ze sezóny 2015/16, tak ze sezóny 2016/17, která začala v půlce února.

Leden

Formule E se pustila už i do eSports, kde do Race Off proti sobě nasadila Bruna Sennu a Nica Prosta. Senna v Gfinity Arena v Londýně ovládl čelní pozici, čímž si zajistil výhru ve virtuálním prodloužení v jednom z nejznámějších motorsportů.

V reálném závodním světě byl Mike Conway potvrzen jako náhrada ve Venturi za Jacquese Villeneuvese, zatímco Salvador Duran se opět připojil k Týmu Aguri.

Únor

Sam Bird si po vstupu do partnerství s DS Virgin Racing urval první vítězství v souboji se Sebastienem Buemi v Buenos Aires. Chyba v kvalifkaci posunula Buemiho na zadní místa v rozjezdu, díky neuvěřitelnému výkonu se ale dostal až na druhé místo. Bird si svou pozici brilantně ubránil a dojel si tak pro cenné zlato.

V únoru se potvrdila nová lokace Karl-Marx-Allee pro Berlínské ePrix, zatímco Formule E se s hrdostí objevila hned na dvou nominacích na cenách Sports Technology.

Březen

Jerome D´Ambrosie získal vítězství v Mexico ePrix poté, co původní vítěz Lucas di Grassi byl po závodě penalizován, když jeden z jeho vozů byl diskvalifikován kvůli nedodrženým váhovým limitům.

Předávací ceremonie se uskutečnila před obrovským davem na pódiu postaveném pro Rolling Stones na stadionu Autodromo Hermanos Rodriguez.

Roborace, první světová autonomní soutěž závodních aut, byla potvrzena jako součást všech událostí třetí sezóny šampionátu FIA Formule E.

Duben

Di Grassi si titul vzal zpět vítězstvím na Long Beach ePrix, kde skvělým manévrem sebral vedení Samu Birdovi. Z devátého místa se radovala Simona de Silvestro, která se tak stala první ženskou jezdkyní Formule E se získaným bodem ze závodu.

Přes pět miliónu lidí sledovalo Leap Of Faith, neuvěřitelný trik, který s Formulí E v dubnu předvedl kaskadér Damien Walters. Ten na trati přeskočil saltem dozadu právě projíždějící závodní auto, přestože k vozu stál zády.

Inaugurační závod Formule E v Paříži ovládl vítězstvím Di Grassi a byl také debutovým pro čínského závodníka Ma Quing Hua, který nahradil Salvadora Durana v Týmu Aguri.



Květen

Rene Rast zastal na Berlínské ePrix Antonia Felix da Costu v Týmu Aguri. Berlínskou cenu nakonec ve velkém stylu vyhrál Buemi, a to i přesto, že nezastával pole position. Velkou šanci zde promeškal Jean-Eric Vergne, který neudržel přední místo z rozjezdu.

V květnu se objevily první fotky týmu Jaguar Formula E, který potvrdil účast v sezóně 2016/17.

Červen

Trik Leap Of Faith si na prestižním festivali Lion v Cannes odnesl cenu v kategorii „Visual Storytelling“ v oblasti sportovní zábavy. K tomu si navíc Formule E přibrala i dvě ceny na Broadcast Digital Awards.

Během června si také investoři z TECHEETAH kompletně přebrali Tým Aguri.

Červenec

Kontroverzí střet mezi Buemim a di Grassim v závěru šampionátu nakonec přál původnímu favoritovi Buenimu. Stalo se tak ale až potom, co nasbíral bonusové body za nejrychlejší kolo Visa (Visa Fastest Lap).

Nico Prost zakončil sezónu několika výhrami a zajistil tak Renaultu týmový titul.

DS Virgin Racing oznámilo podpis smlouvy s Jose Maria Lopezem a po boku Sama Birda se tak bude objevovat v týmu na třetí sezónu. Formule E mezitím potvrdila dramatické změny v designu auta do nové sezóny, které se budou týkat hlavně změn v přední části aut.

Srpen

V době předsezónního testování se potvrdilo hned několik týmových změn. Maro Engel se připojil ke Stephanu Sarrazinovi v týmu Venturi, Felix da Costa se stal partnerem Robina Frijnse v Andretti a tým Mahindra oznámil nového jezdce k Nickovi Heidfeldovi, a to Felixe Rosenqvista.

Jean-Eric Vergne se připojil k TECHEETAH a záhy nato ukázal, jak moc změna pomohla k lepším výsledkům. S Formulí E v srpnu zlomil v prvním testu časový rekord na trati Donington.

Září

Visa Vegas eRace, závod za milión dolarů, byl v září oficiálně oznámen. Tato průlomová událost v eSport světě proti sobě postaví 20 závodníků Formule E a 10 nejlepších sim závodníků na světě, kteří se musí kvalifikovat přes Cloud Sport´s Road to Vegas Callenge.

Jaguar potvrdil Adama Carrolla a Mitche Evanse jako své nové závodníky. Navíc uvedli Panasonic jako nového sponzora v oblasti technických a hi-tech vychytávek.

Formule E navíc upozornila na problém globálního oteplování spuštěním projektu Ice, při kterém nechala projíždět auto přes grónský arktický led. Projekt již nyní nasbíral přes 4 milióny shlédnutí.

V září byl odhalen návrh trati pro vůbec první New York City ePrix. Venturi mezitím překonalo svůj vlastní pozemní rychlostní rekord pro elektromobil.

McLaren Applied Technologies byl potvrzen jako hlavní dodavatel nových baterií pro Formuli E. Tato změna proběhne v páté sezónně a umožní na jedno dobití ujet celý závod.
Říjen

Před začátkem třetí sezóny byly uvedeny nové uniformy týmu TECHEETAH, zatímco Jaguar jako součást marketingové strategie zveřejnilo spolupráci s hudební skupinou Gorillaz.

Nelson Piquet mladší začal slibně z pole position. Během závodu se ovšem opět ukázal Buemi, který si odnesl vítězství.

Poté, co Audi potvrdilo své odstoupení ze světového šampionátu Endurance, odhalilo novinky ohledně Formule E a pro sezónu 2017/18 se stane plnohodnotným výrobcem závodních vozů.

Listopad

Buemi se opět ujal vedení v zahajovacím závodu Marrakesh ePrix. Zanechal za sebou Birde i Rosenqvista, který si tímto umístěním zajistil místo v pole postition, přestože se jednalo teprve o jeho druhý závod ve Formuli E.

Padesátiminutový dokument Ice Drive, který byl vytvořen během projektu Ice, byl den po Marrakesh ePrix představen publiku. Jeho premiéra se konala v klubu Emotion a dočkala se ovací ve stoje.

V listopadu se kvalifikovali čtyři jezdci do Visa Vegas eRace a objevil se mezi nimi i Graham Carroll, který dokonce od Visa dostal pozvánku na závod do Maroka, kde získal možnost řídit opravdovou formuli.

Prosinec

V prosinci pokračoval předvýběr na Visa Vegas eRace a finálovou sestavu doplnilo dalších 6 jezdců. Jakmile bylo potvrzených všech 10 finalistů, přiřadili se každý k týmu ve Formuli E a společně se tak začali připravovat na nejdražší a nejdůležitější událost v historii sim závodění. Visa Vegas eRace se uskutečnil 7. ledna.

Formule E se vrátila už 18 února s další sezónou a začala závodem v Buenos Aires.