Položky označené "Skladem" expedujeme:
- objednáno do 10:00 ve stejný den
- objednáno po 10:00 následující den

8 tipů jak na dlouhé cesty s elektromobilem

Jedna věc, která často bývá tématem rozhovoru ohledně elektromobilů, je doba jejich dobíjení. Pravdou je, že pro běžné, městské užívání stačí dobití během nákupu či jiných činnostech. Pokud ovšem plánujete delší výlet a potřebujete plné dobití, přečtěte si náš článek a využijte některých z našich tipů.



1. Jezděte pomalu.

První tip zní divně, ale je to potřeba. Je jedno, jestli řídíte Teslu nebo LEAF, jedna věc je ohledně elektromobilů vždy pravdivá – čím rychleji jedete, tím více energie spotřebujete a tím déle budete muset vůz dobíjet. Pomalá jízda není vždy sice plynulá a někdy nám řízení komplikuje doprava. Plynulá jízda je také velice důležitá, obzvláště když maximalizujete rekuperaci energie.



2. Přibalte si přenosnou nabíječku.

Možná netušíte, zda jí použijete, ale může se rozhodně hodit. Je to jistota, která vám může zachránit celý výlet. Zkuste se zamyslet o místech, ve kterých nebude problém mít připojit tuto nabíječku z klasické zásuvky k autu. To bude buďto čerpací stanice, hotely nebo se po cestě zastavíte přes noc u známých.



3. Poznejte dobře svůj elektromobil.

Nespoléhejte na to, že zkušenost cizího člověka s jeho elektromobilem bude v zásadě stejná, jako ta vaše, nebo aplikovatelná na váš konkrétní problém. Pozorujte své auto a zkuste mu dobře porozumět. Můžete si vytipovat, při jakém stylu řízení nejvíce vybíjíte baterii, na co je auto citlivé a čemu se vyhnout. Tyto tipy se mohou pak hodit nejenom při běžné jízdě, ale hlavně také potom při delších cestách. Jak jsme již psali, zkuste jezdit pomaleji a raději si dopředu naplánujte časté přestávky. Před cestou si také zjistěte, jaké převýšení vás čeká, jestli pojede po dálnicích nebo silnicích nižší třídy a podobně.



4. Najděte si náhradní nabíjecí místa

Představte si situaci, při které dorazíte na plánované místo, ke se nachází dobíjecí stanice a následně zjistíte, že všechny stanice jsou obsazené nebo vůbec nefungují. Abyste se vyhnuli takové situaci, tak si dopředu najděte nejbližší dobíjecí stanice a nikdy nejezděte úplně na doraz. A sami se snažte nenechávat elektromobil ve stanici déle, než je to nutné. To abyste náhodou nezpůsobili ostatním nepříjemné starosti s dobíjením.



5. Nepřekračujte limit 25 km dojezdu.

Dojezd 25 kilometrů je u nového LEAF asi 20% baterie. Pokud nepojedete až do úplné nuly a dobití si naplánujete včas, ušetříte si tím spoustu nervů a stresu.



6. Dejte nabíječkám víc než jen jednu šanci.

Někdy se stane, že nabíječka nefunguje hned na první pokus. Občas tedy musíte stanici zkusit víckrát, než se správně připojíte a začne nabíjení (ano, opravdu máme takovéto zkušenosti). Pokud byste i tak měli problémy, měli byste mít k dispozici telefonní číslo, na které v případě potřeby a problémů můžete volat.



7. Dodržujte EV etiketu.

S dobíjecími stanicemi pracujte opatrně. Pečlivě navíjejte zpět nabíjecí kabel, v případě potřeby ho smotejte a dejte pozor, aby se nepovaloval na zemi, kde může být poškozen nebo se o něj někdo může zakopnutím zranit. Znovu, neparkujte na dobíjecích místech déle, než je to nutné a pokud nemůžete u auta být celou dobu, zanechte u auta viditelný vzkaz, na kterém dejte ostatním řidičům povolení k odpojení elektromobilu v případě úplného dobití. (Pokud je to možné.)



8. Snažte se najít ultrarychlou nabíječku

Pokud vám to čas i cesta dovolí, zvolte si ultra rychlou dobíjecí stanici, která disponuje DC konektory s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS. Ty umožňují proces nabíjení s výkonem až do 50 kW. Pokud je Váš elektromobil kompatibilní s DC nabíjením, může vám to ušetřit spoustu času.